Huisregels bij Dans et d’Hors

Enkele regels voor een aangenaam atelier, voor iedereen.
Wens je naar een vrij of begeleid atelier te komen of één van onze cursussen of workshops te volgen? Hier zijn enkele do’s & don’ts om een zo aangenaam mogelijke ervaring te garanderen aan iedereen.

Het keukentje/de eethoek

We hebben een kleine drink- en eethoek voorzien in ons atelier. Hier willen we absoluut geen klei zien. Omwille van de gezondheid en de hygiëne regels is dit een verplichting die we moeten opleggen.

Was daarom steeds je handen vóór je naar beneden komt.
Koffie, thee of een ander drankje is steeds gratis te nemen, volgens normaal gebruik.

Het atelier

Wij willen ons atelier zo goed mogelijk in eren houden. Hierbij heeft Dans et d’Hors echter de hulp van iedereen nodig die het atelier gebruikt. Hiervoor hebben wij wat regels uitgeschreven, die gaan zorgen dat het gebruik van het atelier voor iedereen aangenaam blijft.

Gebruik maken van aanwezige materialen

Wij stellen al onze materialen in het atelier ter beschikking aan iedereen. Wij verwachten dat deze steeds worden teruggelegd op de genomen plaats. Ook rekenen wij erop dat de gereedschappen altijd zuiver worden achtergelaten.

Dit omdat dat iedereen graag met proper gereedschap werkt. Wij willen onze kleisoorten niet mengen. Deze regel geldt voor alle gereedschappen.

Klei

Alle klei aanwezig in het atelier van Dans et d’Hors mag gebruikt worden naar verlangen van de cursist. Heeft u graag een andere klei die u wil gebruiken? Dat kan. Laat steeds het etiquette zien aan een medewerker van Dans et d’Hors of dit past binnen ons atelier. Graag het origineel etiquette, om de stooktemperaturen te controleren. Indien dit een veel gevraagde klei is, doen wij ons best om deze toe te voegen in het assortiment van het atelier voor te gebruiken.

Mallen en steunvormen

Er zijn verschillende mallen ter beschikking. Gebruikte mallen dienen terug gezet te worden op hun plaats, zodat iedereen de kans heeft om ermee te werken. 

Werkplanken en draaitafeltjes

Werkplanken worden gebruikt om het werk, waaraan je bezig bent, veilig op het rek te plaatsen totdat het klaar is om te bakken. Werkplanken die je terugzet, moeten altijd goed worden schoongemaakt. Voor én achterkant!

Rekken

De rekken worden onderverdeeld per 3 maanden. We vragen jou dan ook er voor te zorgen dat op de laatste dag van de laatste maand van het aangeduide rek, alles op te ruimen. Wat er nog staat, wordt opgeruimd en gerecupereerd.

Glazuren …

In het atelier zijn een aantal glazuren te gebruiken voor het afwerken van uw werkstukken. De dekselranden dienen steeds zuiver gemaakt te worden om aankoeken te voorkomen.

Draaischijven

Bij het benutten van de draaischijven, gaan we deze steeds achterlaten zoals die gevonden is. De draaischijf wordt gebruikt op de manier waarvoor hij dient gebruikt te worden. Dit betekent dat we er niet op gaan zitten, dat je je moet houden aan de toegelaten hoeveelheid klei …

Misbruik van de draaischijf kan ervoor zorgen dat u een schadevergoeding moet betalen.

Werkplaats proper achterlaten

Het lesblok duurt 3 uur. Dit houdt in dat u 180 minuten met klei bezig bent. De werkplek opruimen is exclusief aan die tijd. Wij verwachten dat de werktafels steeds proper worden achtergelaten. Dit betekent met een natte/vochtige doek je werkplek altijd afvegen, indien er nog klei resten op de tafels zijn blijven plakken. Dit allemaal zodat de volgende persoon na jou ook aan een zuivere werkplek kan starten.

Handdoek en schort

We verwachten dat jullie je eigen keukenschort en keukenhanddoek meenemen. Als je je schort vergeet, zijn er reserve schorten aanwezig in het atelier.

Betalingen

We stimuleren jullie zo veel mogelijk op voorhand een plaats online te reserveren en betalen. Dit om voor of na het lesblok geen tijd te verliezen.

Voor vrij en begeleid atelier kan je de betalingen altijd nog op het einde van het lesblok doen, mocht dit niet gebeurd zijn. Daardoor verliezen we daar geen lestijd mee.
Workshops, cursussen en mini-cursussen dienen steeds op voorhand volledig betaald te zijn, om je plaats te garanderen.

Cash, bancontact of betaling via overschrijving kan in het atelier.

Online gekochte beurtenkaarten worden vóór aanvang van het lesblok afgehaald. Deze kunnen ook aangeschaft worden voor of na een lesblok.

Bakservice voor werkstukken

Werkstukken die gereed zijn om gebakken te worden, moeten naar beneden gebracht of op een toegewezen tafel geplaatst worden en dienen op voorhand betaald* te zijn. Na ontvangst van de betaling worden deze in de droogrekken geplaatst en in de oven geladen indien ze droog zijn. Ter info: verse werkstukken worden onder plastic gedroogd, drogen duurt ongeveer 2 weken.

*Alternatieve manier van betalen: Indien werkstukken op een toegewezen tafel geplaatst mogen worden, ontvangt u per mail een uitnodiging tot betaling van het werkstuk. Pas vanaf ontvangst van de betaling, staat uw werkstuk officieel klaar voor gebakken te worden.

Het laden van de oven wordt uitsluitend door het team van Dans et d’Hors gedaan. Dit gebeurt met de grootste zorg, in geval van kwetsbaar werk kan er gevraagd worden om samen in te laden.

Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen voor onvoorziene zaken, iets dat toch niet in zijn geheel de oven in of uit gaat.

Bij breuk na het bakken worden er geen vergoedingen terugbetaald. Dit is nu eenmaal het risico van werken met keramiek. Breuk hoort er af en toe bij, ook bij de besten. Gemiddeld genomen is er 10% dat uitvalt.

Gezondheid

Kleistof en glazuren zijn ongezond, ons lichaam verteert deze stoffen niet.
Eten blijft in de eethoek.
Drinken hou je vrij van stof door te werken met afsluitbare flessen.
Glazuurdruppels die gemorst worden op de grond veeg je onmiddellijk op met een natte doek.
Droogschuren doe je altijd boven een bak met water, zodat het stof daarin wordt opgevangen en niet kan opwaaien.

Afbeelding vlek | Dans et Dhors Afbeelding vlek | Dans et Dhors